Social dumping og kædeansvar

Fredensborg skal være i spidsen af kampen for sikring af ordnede forhold på arbejdsmarkedet og kampen mod social dumping, som er en samfundsskadelig tendens.

Løn- og arbejdsvilkår undergraves på en måde, som har omfattende og negative konsekvenser for både de ansatte og samfundet som helhed.

Der snydes med lønninger, skat og arbejdsmiljø. Herved udsættes lokale arbejdsgivere med ordnede forhold for ubillig konkurrence og de ansatte betaler ofte en høj pris gennem for lav løn og for ringe arbejdsforhold.

En vigtig forudsætning for at skabe job og udvikling er, at de store anlægsprojekter, der igangsættes i de kommende år, sikres mod social dumping.

Her er det vigtigt at sikre, at der bliver tale om lokale arbejdspladser til lokal arbejdskraft.

Derfor skal entrepriserne følges af sociale klausuler, der sikrer oprettelsen af lærepladser og overholdelsen af gældende overenskomster.

Enhedslisten foreslår:

  • At byrådet stiller krav om overholdelse af ILO´s standarder om sikring mod social dumping. Vi kræver også, at klausulerne kontrolleres, gerne i samarbejde med fagforeninger og arbejdsgivere.
  • Entrepriserne skal deles op i mindre dele, for eksempel fagentrepriser, der gør det muligt for lokale håndværkere og entreprenører at byde ind på dem.
  • Der skal sikres kædeansvar i de sociale klausuler, så firmaer ikke kan vinde udbud på at give et billigt tilbud, hvorefter de overlader store dele af opgaven til et underfirma, der ikke følger de sociale klausuler.